S.S.S

Psikoloji Nedir, Psikolog Kime Denir?

Psikoloji, insan ve hayvan davranışları ile mental süreçlerini inceleyen bir bilim dalıdır. Psikoloji biliminin ilk ve en temel amacı davranışları betimlemektir. Psikolog ise üniversitelerin fen edebiyat fakültesi psikoloji bölümünden mezun olan ve 4 yıllık lisans eğitimini alan kimselerdir.

Psikolojinin Alt Dalları Nelerdir?

Psikolojinin birçok alt alanı bulunmaktadır. Bunları Deneysel Psikoloji, Sosyal Psikoloji,  Eğitim Psikolojisi, Endüstri ve Örgüt Psikolojisi, Gelişim Psikolojisi, Klinik Psikoloji, Sağlık Psikolojisi, Spor Psikolojisi, Trafik Psikolojisi, Nöropsikoloji olarak sıralayabiliriz.

Bu Bölüm Bana Uygun Mu?

Psikoloji lisans eğitimi sırasında, zorunlu alan derslerinin (Psikolojiye Giriş, Gelişim Psikolojisi, Sosyal Psikoloji vb.) yanı sıra bilimsel araştırmalara yönelik temel dersler de öğretilir (İstatistik, Araştırma Yöntemleri, Psikolojik Ölçme ve Değerlendirme vb.)

Bu Bölüm Bana Uygun Mu?

Eğer gözlem, aktif dinleme, analiz etme, problem çözme gibi becerileriniz gelişmişse ve aynı zamanda sosyal bilimleri seven, uzun okumalar yapmaktan sıkılmayan, açık görüşlü ve meslek etiğine uyabilecek bir birey olduğunuza inanıyorsanız bu bölümün size uygun olduğunu söyleyebiliriz.

Psikoloji Bölümünden Mezun Olduğumda Nerelerde Çalışabilirim?

Devlet ve özel hastaneler, madde bağımlılığı merkezleri, şirketlerin insan kaynakları departmanları, halkla ilişkiler ve reklamcılık sektörü, kreşler, okullar ve dershaneler, adliyeler, cezaevleri görev yapılabilecek alanların başlıcalarıdır. Ancak lisans eğitiminden sonra ilgi duyduğu bir alanda yüksek lisans yaparak uzmanlaşmış bir psikoloğun iş bulma olasılığı daha fazladır.

PDR ile Psikoloji Bölümü Arasındaki Farklılıklar Nelerdir?

PDR (Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik) bölümü genellikle üniversitelerin Eğitim Fakültelerine bağlı iken Psikoloji bölümü üniversitelerin Fen-Edebiyat Fakültelerine bağlıdır. PDR ile Psikoloji Bölümü arasındaki en temel fark kariyer seçeneklerinde ve çalışma alanlarında ortaya çıkıyor. Psikoloji bölümü mezunları özel klinikler, tıp merkezleri, devlet hastaneleri, üniversiteler ve araştırma şirketlerinde psikolog olarak görev yapabiliyorlar. PDR mezunları ise ilköğretim ve ortaöğretim kurumları, dershaneler, kariyer danışmanlık merkezleri gibi pek çok yerde Rehber Öğretmen veya Psikolojik Danışman olarak çalışabilirler. Tabii akademisyen olmayı da tercih edebilirler.

Psikologlar İlaç Yazabilir mi?

Kesinlikle Hayır. İlaç yazma yetkisine, tıp fakültesinden mezun olan psikiyatristler sahiptir.

Psikiyatrist ile Klinik Psikolog Arasındaki Farklılıklar Nelerdir?

Psikiyatristler tıp fakültelerinden mezun doktorlardır, bundan dolayı ilaç yazma yetkileri vardır. Psikoloji Lisans eğitiminden sonra Klinik Psikoloji alanında yüksek lisans yaparak uzmanlaşan Klinik Psikologlar ise çeşitli psikolojik testleri uygulamak, psikolojik değerlendirmeler yapmak, çeşitli psikoterapi teknikleri uygulamak ve danışmanlık yapmak üzere uygulamalı eğitime sahip profesyonel kişilerdir.

Klinik Psikolog Olmak İçin Ne Yapmalıyım?

Diğer tüm alt alanlarda olduğu gibi, klinik psikoloji alanında uzmanlaşmak isteyen psikoloji mezunları da yüksek lisans programlarına başvurarak bu alanda uzmanlık derecesine sahip olabilirler.

Psikoloji bölümü mezunlarında işsizlik oranı nedir ve psikolog olarak çalışarak ne kadar para kazanabilirim?

Psikoloji Bölümü mezunları işsizlik oranı %4 civarındadır. Bir psikoloğun ne kadar para kazanacağı çalıştığı yere, tecrübelerine ve uzmanlığı olup olmadığına göre değişir ancak yeni mezunlar 1500-2000 bandında kazanmaktadır.

Psikoloji bölümüne başladıktan sonra nasıl bir değişim yaşayabilirim?

Bölüm derslerinin etkisi ve kişisel araştırmalar sonucunda daha geniş açıdan bakma, farklı yorumlama gücü, analitik ve kritik düşünme becerisi ve empati kazanırsınız. Akademik eğitimin boyunca aldığın derslerdeki teorik ve uygulamalı bilgileri sosyal hayatınıza uygulayabilme potansiyeli elde edersiniz.

Bölümde başarılı olmak için fazladan ne yapabilirim?

Psikoloji dergilerini takip edebilir, sorgulama ve soru sorma yöntemiyle durumları daha iyi kavrayabilirsiniz. Bunun dışında zamanla kafanızda beliren alana yönelik daha fazla vakit harcayabilirsiniz. Bilimsel araştırma tekniklerini kullanarak çevrenizdeki sosyal veya bireysel odaklı sorunları çözmeye yönelik ufak araştırmalar, literatür taramaları ve anketler hazırlayabilir ve elde ettiğiniz bilgileri derleyip bölüm görevlilerine sunabilir, kongrelerde paylaşılması için başvurularda bulunabilirsiniz(Örn. TPÖÇG Ulusal Psikoloji Öğrencileri Kongresi – UPOK). En önemlisi de bölümünüzü meslek olarak görmeyip, zevk aldığınız ve geliştirilmeye açık olduğunuz bir süreç haline getirebilirsiniz.